Mojito
Mojito (výslovnosť [mochito]) je tradičný kubánsky koktail. Obyčajne obsahuje čerstvé lístky mäty, biely rum, ale ako originál sa dáva kubánsky rum Mulata alebo Santiago De Cuba, surový trstinový cukor, limetky a perlivá voda. Podáva sa vo vysokých pohároch soslamkou a miešadlom. Namiesto limetiek sa niekedy používa limetková šťava a namiesto cukru sirup (guarapo). V niektorých verziách sa do nápoja pridáva niektorý horký likér (Angostura bitter).
Suroviny
- 6 clrum biely
- 1/2 kslimetka
- 2 ksmäta steblá
- 2 člcukor trstinový
- sóda
Postup prípravy receptu
Do vysokého pohára na long drinky vytlačíme šťavu z polovice limety a pridáme trstinový cukor. Premiešame barovou lyžicou. Do polovice pohára nasypeme ľadovú drvinu a na vrch prelomíme dve steblá mäty. Len mierne roztlačíme muddlerom, pohár doplníme ľadovou drvinou až po okraj.
Pridáme rum a opäť premiešame barovou lyžicou. Na koniec zastrekneme trochou sódy a ozdobíme vetvičkou mäty. Podávame s dvoma slamkami.
Náš tip: Použime čerstvú citrónovú šťavu, kvalitný rum a čerstvú mätu, ktorú len zľahka roztlačíme, aby nápoj nebol priveľmi aromatický.